PSK:TAHUN 4-AKTIVITI 5D
TAHUN 4
TEMA 4:KENALI BUDAYA MALAYSIA
TAJUK: ASAL USUL MAKANAN KITA
Hasil Pembelajaran:
Pada akhir pelajaran ini , murid dapat:
1. menjelaskan asal usul makanan tradisional
2. menghasilkan koleksi asal usul makanan tradisional
3. berbangga dengan makanan tradisional yang diwarisi
NOTA:
1. Sebagai menghargai makanan yang diwarisi , kita perlu mengetahui asal usul makanan tradisional .
2. Antaranya ialah:
a) Rendang Tok - negeri Perak
b) Hinava - negeri Sabah
c) Nasi Dagang - negeri Kelantan
d) Nasi Kerabu - negeri Kelantan
e) Pasembor - negeri Pulau Pinang
f) Thosai - negara India
g) Capati - negara India
JURULATIH UTAMA PSK
NEGERI JOHOR
PANEL PERUNDING
MODUL PSK NEGERI JOHOR
PANDUAN UMUM
LAGU PATRIOTIK
PERAYAAN KAUM CINA
PERAYAAN MASYARAKAT ORANG ASLI
PERAYAAN
ADAT RESAM - KELAHIRAN ANAK
TAHUN 4 - UNIT 1
TAHUN 4 - UNIT 2
TAHUN 4 - UNIT 3
TAHUN 4 - UNIT 4
TAHUN 4 - UNIT 5
TAHUN 4 - UNIT 6
TAHUN 4 - UNIT 7
TAHUN 4 - UNIT 7 - LAGU NEGERI
TAHUN 4 - UNIT 7 - SEJARAH NEGERI
TAHUN 4 - UNIT 7 - BENDERA NEGERI
TAHUN 4 - UNIT 7 - TEMPAT MENARIK DI JOHOR
TAHUN 4 - UNIT 8
TAHUN 4 - UNIT 8 - RUKUN NEGARA
TAHUN 4 - UNIT 8 - MERCU TANDA MALAYSIA
TAHUN 4 - UNIT 9
TAHUN 5 - UNIT 1
TAHUN 5 - UNIT 2
TAHUN 5 - UNIT 3
TAHUN 5 - UNIT 4
TAHUN 5 - UNIT 5
TAHUN 5 - UNIT 6
TAHUN 5 - UNIT 6 - ADAT RESAM - LAWATAN DAN KUNJUNGAN
TAHUN 5 - UNIT 7
TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM MELAYU
- TARIAN ASLI
- TARIAN ASYIK
- TARIAN KUDA KEPANG
- TARIAN LILIN
- TARIAN ZAPIN
- TARIAN ZAPIN DAYUNG
- TARIAN ZAPIN KORES
- TARIAN ZAPIN LENGA
- TARIAN ZAPIN LENGA BATU 28
- TARIAN ZAPIN MAHPOM
- TARIAN ZAPIN MELAYU JOHOR
- TARIAN ZAPIN PADANG SARI
- TARIAN ZAPIN PARIT MASTAR
- TARIAN ZAPIN PAT LIPAT
- TARIAN ZAPIN PEKAJANG
- TARIAN ZAPIN PULAU
- TARIAN ZAPIN PUTAR ALAM
- TARIAN ZAPIN SERI BUNIAN
- TARIAN ZAPIN TANJUNG LABUH
- TARIAN ZAPIN TENGLU