PSK:TAHUN 4-AKTIVITI 5C

TAHUN 4 TEMA 4:KENALI BUDAYA MALAYSIA TAJUK: RESEPI MAKANAN TRADISIONAL KITA Hasil Pembelajaran: Pada akhir pelajaran ini , murid dapat: 1. mengenal pasti jenis-jenis makanan tradisional pelbagai kaum 2. menghasilkan buku resepi makanan tradisional 3. berbangga dengan keunikan warisan budaya makanan tradisional pelbagai kaum NOTA: 1. Terdapat pelbagai jenis makanan tradisional yang diwarisi oleh masyarakat pelbagai kaum di Malaysia . 2. Makanan tradisional menjadi hidangan istimewa semasa : a) hidangan makan bersama keluarga b) musim perayaan c) majlis hari jadi d) majlis perkahwinan e) upacara keagamaan 3. Contoh jenis makanan tradisional mengikut kaum adalah seperti berikut : KAUM MELAYU: a) masak lemak b) asam pedas c) sambal tumis KAUM CINA : a) dim sum b) yong taufu c) pau KAUM INDIA : a) thosai b) capati c) dhal KAUM IBAN : a) lulun b) kasam c) salai KAUM KADAZAN : a) tuhau b) hinava c) bosou KAUM SIKH : a) roti nan b) capati JURULATIH UTAMA PSK NEGERI JOHOR PANEL PERUNDING MODUL PSK NEGERI JOHOR

LAGU PATRIOTIK

ADAT RESAM - KELAHIRAN ANAK

TAHUN 4 - UNIT 7 - LAGU NEGERI

TAHUN 4 - UNIT 7 - SEJARAH NEGERI

TAHUN 4 - UNIT 7 - TEMPAT MENARIK DI JOHOR

TAHUN 5 - UNIT 6 - ADAT RESAM - LAWATAN DAN KUNJUNGAN

TAHUN 5 - UNIT 7

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM CINA

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM INDIA

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM SIKH

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN KAUM BAJAU

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM KADAZAN

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM MURUT

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM MELANAU

TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KETURUNAN PORTUGIS