PSK:TAHUN 4-AKTIVITI 6B
TAHUN 4
TEMA 4:KENALI BUDAYA MALAYSIA
TAJUK: ADAB MAKAN AMALAN KITA
Hasil Pembelajaran:
Pada akhir pelajaran ini , murid dapat:
1. mengenal pasti adab semasa makan
2. mengamalkan adab semasa makan
3. berbangga dengan adab makan yang diamalkan
NOTA:
1. Kita perlu mengamalkan adab makan yang baik
2. Adab makan yang diwarisi oleh masyarakat kita dapat membentuk sahsiah dan keperibadian yang baik
3. Adab makan :
a) duduk dengan sopan di tempat makan
b) menunggu semua anggota keluarga berkumpul sebelum makan
c) tidak bercakap-cakap semasa mengunyah makanan
d) makan dengan sopan dan tidak gelojoh semasa makan
e) Tidak berebut-rebut semasa mengambil makanan
f) tidak membuat perkara lain semasa sedang makan
JURULATIH UTAMA PSK
NEGERI JOHOR
PANEL PERUNDING
MODUL PSK NEGERI JOHOR
PANDUAN UMUM
LAGU PATRIOTIK
PERAYAAN KAUM CINA
PERAYAAN MASYARAKAT ORANG ASLI
PERAYAAN
ADAT RESAM - KELAHIRAN ANAK
TAHUN 4 - UNIT 1
TAHUN 4 - UNIT 2
TAHUN 4 - UNIT 3
TAHUN 4 - UNIT 4
TAHUN 4 - UNIT 5
TAHUN 4 - UNIT 6
TAHUN 4 - UNIT 7
TAHUN 4 - UNIT 7 - LAGU NEGERI
TAHUN 4 - UNIT 7 - SEJARAH NEGERI
TAHUN 4 - UNIT 7 - BENDERA NEGERI
TAHUN 4 - UNIT 7 - TEMPAT MENARIK DI JOHOR
TAHUN 4 - UNIT 8
TAHUN 4 - UNIT 8 - RUKUN NEGARA
TAHUN 4 - UNIT 8 - MERCU TANDA MALAYSIA
TAHUN 4 - UNIT 9
TAHUN 5 - UNIT 1
TAHUN 5 - UNIT 2
TAHUN 5 - UNIT 3
TAHUN 5 - UNIT 4
TAHUN 5 - UNIT 5
TAHUN 5 - UNIT 6
TAHUN 5 - UNIT 6 - ADAT RESAM - LAWATAN DAN KUNJUNGAN
TAHUN 5 - UNIT 7
TAHUN 5 - UNIT 7 - TARIAN TRADISIONAL KAUM MELAYU
- TARIAN ASLI
- TARIAN ASYIK
- TARIAN KUDA KEPANG
- TARIAN LILIN
- TARIAN ZAPIN
- TARIAN ZAPIN DAYUNG
- TARIAN ZAPIN KORES
- TARIAN ZAPIN LENGA
- TARIAN ZAPIN LENGA BATU 28
- TARIAN ZAPIN MAHPOM
- TARIAN ZAPIN MELAYU JOHOR
- TARIAN ZAPIN PADANG SARI
- TARIAN ZAPIN PARIT MASTAR
- TARIAN ZAPIN PAT LIPAT
- TARIAN ZAPIN PEKAJANG
- TARIAN ZAPIN PULAU
- TARIAN ZAPIN PUTAR ALAM
- TARIAN ZAPIN SERI BUNIAN
- TARIAN ZAPIN TANJUNG LABUH
- TARIAN ZAPIN TENGLU